De 4 højeste mål i livet

Ved du hvad de fire højeste mål for menneskelivet er, og lever du efter dem? Hvis dit helbred eller din livsenergi skranter, så læs med her!

Uanset vores ubalance, så guider Ayurveda os kærligt til at starte med at kigge på vores indre følelser og tanker. Al velvære og sundhed starter nemlig i sindet. Omvendt begynder al sygdom på det fysiske niveau med en ubalance i sind og følelser, som kan være negative overbevisninger, tankestrømme, relationer eller slet og ret komme af, at vi lever ude af integritet med den, vi dybest set er….

For at få et lykkeligt og fredsfyldt sind kræver det, vi lever efter vores indre værdier, og bruger os selv til højere gavn i verden. Det kan lyde stort, men er en dag til dag praksis.

Forældreskabet er et godt eksempel. Når vi indtager forælderrollen, så indgår vi i opgaver og aktiviteter, der er til gavn for mere end os selv. Vi er med til at skabe et trygt og kærligt fundament for vores børn, så de en dag kan gå ud i verden og være noget for andre.

Hvordan får vi et sprudlende helbred og dyb indre lykkefølelse?

I følge Ayurveda handler det om, at vi kun kan opnå en dybere lykke og følelse af mening med vores liv, hvis vi lever efter de 4 højeste mål med menneskelivet, kaldet Purushartha. Det vigtigste sted at starte er med det, som kaldes Dharma, som jeg oftest oversætter med livsvej.

Når vi lever et dharmisk liv, lever vi i dyb indre overensstemmelse med, hvem vi er, og hvad vi er sat her på jorden for. Det er igen ikke kun et stort forkromet mål i fremtiden, men noget der foregår i hver en beslutning, vi tager.

  • Skal jeg spise x eller y i dag?
  • Skal jeg sige ja til x eller blive hjemme og gå tidligt i seng?
  • Skal jeg blive på jobbet eller sige op, selvom det er usikkert økonomisk?
  • Skal jeg blive sammen med x, selvom vi ofte er uvenner?

Dharma, Artha, Kama og Moksha

Når vi gennem selvreflektion, meditation og tid i stilhed lærer os selv bedre at kende og kan begynde at skelne uvæsentligt fra væsentligt, så lever vi et dharmisk liv, der involverer, at det vi bruger vores energi på, rækker ud over os selv og vores egne umiddelbare behov. Det er første mål, som automatisk leder videre til både Artha og Kama.

Artha handler om vores mål i livet. Hvis vores mål er overfladiske, som for eksempel hurtigt at få en fin titel, tjene en masse penge eller bo ekslusivt, så giver disse kun kort lykke. Hvis målene tværtimod sker i forlængelse af vores livsvej, så vi for eksempel kan nå endnu længere ud med vores ydelser, budskaber og kærlighed, så følger indre succes og tilfredsstillelse automatisk. Det medfører OGSÅ økonomisk og verdslig succes, men det er en bivirkning.

I Indien har man gudinden Lakshmi, som står for velstand, succes og overflod.

Det siges, at hvis man jagter hende, så løber hun væk fra en. Modsat vil hun drages af og følge en, hvis man vender hende ryggen og bruger sin opmærksomhed, hvor den gør størst forskel. Når vi når vores mål baseret på vores Dharma, så kan vi virkelig begynde at nyde livet her på jorden, og det står Kama for.

Kama handler nemlig om at nyde livets frugter, og suge optimal livskvalitet ud af tiden på jorden. Det er vores naturlige tilstand som børn, at vi forsvinder væk i leg, glæde og nydelse. Men det er ikke den barnlige ansvarsløshed, vi skal holde fast i, men evnen til at fejre og nyde livet og det, vi har skabt i hverdagen.

Det menneskelige sind er programmeret til altid at søge den næste udfordring, det næste mål, de næste ting, vi vil købe osv. Men tredje livsmål handler om at nyde her og nu!

Moksha handler om det ypperste mål i livet, som de fleste af os først når til, når vi bliver ældre og døden nærmer sig. Moksha er den spirituelle frigørelse, hvor vi erkender, at det, vi dybest set er, aldrig kan dø.

For at forbinde os med vores sjæl og opnå frigørelse fra frygten for døden, bliver vi nødt til at være utilknyttet til alt det fysiske her på jorden inklusiv vores krop og nære relationer.

Tag din egen temperaturmåling

Slut nu af med at stille dig selv følgende spørgsmål og skriv svarerne ned i din notesbog:

  • Hvilket af de 4 højeste mål for menneskelivet har min opmærksomhed lige nu?
  • Hvilket mål kunne trænge til min opmærksomhed, så jeg kan blive mere hel og lykkelig indefra og ud?

Måske har du lyst til at fordybe dig endnu mere i den ayurvediske livsstil og din livsvej?