Har du hullet tarm…?

På dansk kalder vi det hullet eller utæt tarm. På engelsk hedder det Leaky Gut. Lyder det som et mærkeligt fænomen? Så prøv at læse videre. For Leaky Gut er en logisk følge af et immunsystem og et tarmsystem, der ikke er i topform.

Af: Carina Kock

Tarmens beboere

Tarmsystemet er et kompliceret organ. I tarmen bor et helt unikt samfund af mikroorganismer, som vi kalder for mikrobiomet. Antallet af mikrober i vores tarmsystem overstiger mange gange antallet af celler i vores krop. Mikrobiomet består af bl.a. gavnlige bakterier, ikke-gavnlige bakterier der laver ballade, svampe og parasitter.

Mikrobiomet er et samfund, der har sine helt egne regler, og som kommunikerer med hele resten af kroppen. Betragt gerne dig selv som vært for dette samfund. Jo bedre du behandler dets indbyggere, jo bedre behandler de dig og holder dig sund, velfungerende og rask.

Det eneste der adskiller alle disse forskelligartede mikroorganismer i tarmen med resten af kroppen, er tarmvæggen. Den består kun af et enkelt lag celler, og er derfor meget sårbar overfor miljøet i tarmen, og hvad der sker rundt omkring den.

En sund tarm er en tæt tarm

I en sund tarm danner dette cellelag en tæt og sikker barriere, for at sikre, at det kun er godkendte stoffer, der for lov til at bevæge sig gennem tarmvæggen og videre ud i kroppen. Det kan for eksempel være vitaminer og mineraler, der skal fragtes ud i blodbanen, og give dine celler næring.

Tarmcellerne holdes tæt sammen af små vindebroer, der åbnes og lukkes efter et meget restriktivt system, for at sikre kroppen mod uønskede stoffer fra tarmen. Vindebroerne kaldes for Tight Junctions, og de kan blive beskadiget, hvis der fx er inflammation inde i tarmen.

Når skaden sker

Når Tight Junctions bliver porøse og ødelagte, virker vindebro-systemet ikke. Det betyder, at mikroorganismer fra tarmen, der betragtes som affaldsstoffer, og derfor ikke skal ud i kroppen, nu har mulighed for at smutte igennem de huller, der er kommet i tarmen, på grund af de ødelagte Tight Junctions.

Huller i tarmen kaldes for Leaky gut, og det er en ret uheldig tilstand. Leaky gut kan starte en kaskade af inflammatoriske processer i hele kroppen. I dag ved vi fra forskningen, at de fleste kroniske sygdomme har Leaky gut som en af de underliggende årsager.

Det er ikke sikkert du mærker til det

Leaky gut er en tilstand som mange mennesker har, uden at vide det. Det er ikke alle, der får symptomer af Leaky Gut. Og det er ikke ensbetydende med, at du har ondt i maven eller mærker til ubalancer i din fordøjelse. Men Leaky gut kan være medårsag til dine kroniske symptomer, uden at du mærker det.

Man kan umiddelbart tro, at det er en tilstand, der kun har påvirkning i tarmen, men det er langt fra tilfældet. Huller i tarmen kan have vidtrækkende konsekvenser i hele kroppen og for din trivsel.

Leaky Gut kan være årsag til mange forskellige tilstande som f.eks smerter i led, træthed, biokemisk stress i kroppen og allergi. Forskning viser desuden, at huller i tarmen og autoimmune lidelser kan hænge sammen.

Mad kan gøre forskellen

Mad og livsstil kan være medårsag til at fastholde at tarmen er utæt. Det er grunden til, at mad og livsstil har så stor betydning ved kroniske lidelser og ubalancer i kroppens organer og systemer.

Mad kan forårsage og fastholde sygdom, og mad kan fungere som medicin og gøre os raske.

Kontakt Carina Kock i Spis dig rask i AYA House, hvis du vil høre, om Leaky Gut kan hænge sammen med hvordan du har det.