Hvor er du…lige nu?

Af: Claus Juel Madsen

Vi har ofte meget lidt af vores opmærksomhed rettet mod Nuet. Vores opmærksomhed er derimod ofte rettet mod fortiden eller fremtiden.

Når vi tager et brusebad om morgenen, er vi ofte ikke opmærksomme på brusebadet i sig selv, og de kropsfornemmelser der opstår, når vi bader. I stedet fokuserer vi på de ting vi skal have gjort i løbet af dagen, eller på de ting vi lavede i går.

Mentale “redskaber”, såsom tænkning og planlægning, er naturligvis både nyttige og nødvendige. Men de kan også forårsage en følelsesmæssig ubalance, fordi vi ofte ikke i stand til at holde op med at tænke og planlægge. Selv når vi ikke længere har brug for det. Det er stærke kræfter, som ofte er svære at komme til livs.

Nuet er alt hvad der er i form af udefrakommende indtryk, kropsfornemmelser, følelser og tanker; men vi har ofte meget lidt opmærksomhed på det.

Dette kan betyde, at vi tænker mere på livet i fortiden og fremtiden, end vi rent faktisk oplever det her og nu.

F.eks. er bekymringer om fremtiden, sorg over fortiden, sammenligning med andre; konstant at tænke over hvordan tingene kunne have været bedre osv., alle eksempler på typiske uhensigtsmæssige tanker. Konstant tænkning gør det f.eks. umuligt fuldt ud at nyde et godt måltid, en dejlig koncert eller endda bare den faldende regn.

Denne konstante tænkning dirigerer ikke kun vores opmærksomhed væk fra nuet, men kan også, hvis tankerne er negative, over tid forårsage udfordringer såsom angst eller stress.

Mindfulness kan hjælpe os med at indse, at tanker ikke er virkelighed.

Ved at fokusere vores opmærksomhed på Nuet, frigør vi os selv fra tvangspræget tænkning, og forbinder os med vores direkte oplevelse snarere end fantasier og mentale historier.

Snart indser vi, at i dette øjeblik, lige her og lige nu, er der sjældent et reelt problem.

At være i stand til at forbinde sig med Nuet har flere fordele. Forskningen har vist, at folk der er mere opmærksomme og til stede, generelt er lykkeligere og rapporterer om mindre angst, depression, vrede og bekymringer. Øget mindfulness er også forbundet med mindre stress og mere taknemmelighed, håb og vitalitet.

Kontakt Claus Juel Madsen i AYA House hvis du har spørgsmål til meditation og mindfulness eller tilmeld dig et af vores populære Meditation & Mindfulness forløb her.