Mobilitetsyoga – hvad er det…?

INTERVIEW MED CAMILLA JUEL MADSEN, PARTNER I AYA HOUSE OG FORFATTER.

I 2022 udgav Camilla bogen “Forandret for altid – fra knirkende krop til sunde led med yoga”. Bogen blev modtaget meget positivt hos både anmeldere og læsere. Camilla bliver interviewet om, hvad dynamisk mobilitetsyoga er for en størrelse, og hvorfor det er så godt for kroppen.

Hvor lærte du at lave dynamisk yoga?
Jeg lærte at lave dynamisk mobilitetsyoga på min yogauddannelse i 2015 i Indien. Det var en del af vores daglige morgen- og aftenrutine at lave dette opvarmningsprogram, inden vi skulle i gang med de klassiske Hatha yoga-stillinger. Programmet tog altid omkring en time, når vi lavede det. Det vil sige, at vi lavede det hele to timer om dagen i en hel måned. Min yogalærer Kannan forklarede mig, at det var nogle særlige gode øvelser for at smidiggøre kroppen og mobilisere vores led. Han brugte det indiske navn “Pavanamuktasana” til at forklare, hvad øvelserne gik ud på, hvilket jeg efterfølgende fandt ud af betyder led- og luftfrigørende øvelser.

Hvad skete der med dig efter en måned?
Jeg fandt ud af, at øvelserne hjalp mig til at få langt mere smidige led i hele kroppen. Men jeg opdagede også, at jeg fik mere energi og en bedre balance. Ved at lave de samme øvelser flere gange om ugen opdagede jeg, at min krop langsomt ændrede sig på en række områder. Kort sagt fik jeg en større kropsbevidsthed og større fokus på mig selv i forhold til tidligere. Min kropsholdning blev bedre, og jeg fik færre smerter i kroppen. Ved at lave det samme program igen og igen kunne jeg slappe af i mit hoved og bruge mindre energi på at følge med. Dermed blev det også en slags meditativ praksis.

Hvor lang tid har du undervist i denne yogaform?
Det er ret vildt at tænke på, at jeg har undervist i dette program siden 2015. Så jeg har faktisk undervist i hele ni år og har haft nogle af de samme elever med på holdet i alle årene.

Kan du forklare lidt om, hvilke positive effekter der er på vores led, når vi laver dynamisk led-befriende yoga?
Ja, det vil jeg meget gerne, men det er lidt teknisk. Jeg synes dog, at det er enormt interessant.

Under led-befriende øvelser i yoga kan der forekomme en række positive ændringer i ledvæsken, som er den væske, der fylder leddene og fungerer som smøremiddel og støddæmper. Disse ændringer kan bidrage til at forbedre leddets sundhed og bevægelighed.

  1. Øget produktion af synovialvæske: Under bevægelse og strækning af leddene stimuleres produktionen af synovialvæske, også kendt som ledvæsken. Denne væske smører leddene og hjælper med at reducere friktionen mellem ledfladerne, hvilket bidrager til smidigere bevægelser og mindre slid på leddene.
  2. Forbedret ernæring af brusken: Ledvæsken fungerer også som et medium til at transportere næringsstoffer til brusken, det glatte væv, der dækker leddets ender. Gennem øvelser kan der skabes en mere effektiv cirkulation af ledvæsken, hvilket kan forbedre bruskens ernæring og dermed bidrage til dens sundhed og funktion.
  3. Afkalkning af leddene: Gentagne strækninger og bevægelser under yogaøvelser kan bidrage til at afkalke leddene og løsne eventuelle adhæsioner eller fastlåsninger, der kan begrænse deres bevægelighed. Dette kan øge leddenes fleksibilitet og forhindre stivhed.
  4. Affaldsstoffer fjernes: Ledvæsken fungerer også som et filtrerende system, der hjælper med at fjerne affaldsstoffer og toksiner fra leddene. Ved at stimulere cirkulationen af ledvæsken gennem øvelser kan yoga hjælpe med at rense leddene og forbedre deres funktion.

Har du nogle gode råd til mennesker, som laver disse øvelser?
Ja, det har jeg bestemt. Nedenstående råd var dem, som min yogalærer i Indien gav til os under uddannelsen.

Jeg skrev dem ned og samlede dem bl.a. i min bog. Men I får dem helt ‘unplugged’ her:

  • Lad være med at presse dig selv – slap af – observer dig selv.
  • Hvis du ikke er afslappet, er kroppen det heller ikke.
  • Lad ikke en spænding fra den forrige øvelse sidde i kroppen.
  • Nogle gange vil vi kontrollere kroppen, så lav små variationer fra gang til gang.
  • Giv opmærksomhed til din gode og dårlige side. Lad være med at fokusere på din dårlige side, kig på den gode side.
  • Lad være med at tænke på perfektion.
  • Stræk og forlæng, som du naturligt bevæger kroppen.
  • Hvis du er træt, så lav kun basisøvelser.
  • Lad være med at være en robot i dine øvelser.
  • Hold humøret og hold rytmen.

Hvad er dine planer for sommeren med din yoga?
Jeg vil blive ved med at lave øvelserne, som jeg har gjort i 9 år. Uge 28 vil jeg undervise i øvelserne i AYA House hver morgen alle hverdage kl. 7-8. Jeg håber, at dem som deltager, kan mærke forskellen i kroppen efter 5 dage. Og som et ekstra plus vil jeg servere en dejlig skål morgengrød med frisk frugt. Det er 3. år i træk, jeg gør det, og det er enormt hyggeligt. Holdet vil også køre på livestream, så alle kan også være med hjemmefra – dog uden grød 😉